Günün Özlü Sözü

28 Mart 2012 Çarşamba

ZERDEÇALLI KARNIBAHAR TARİFİ

Herkese günaydın ,

Mutlu ve huzur dolu bir gün geçirmenizi diliyorum ..
Güne güzel bir yemek tarifiyle başlamak istedim bugün .
Zerdeçalın faydalarını bilmeyen var mı bilmiyorum ama ben evimde sıklıkla kullanmaya başladım ,inanılmaz bir baharat .Herşeye yakıştığını düşünüyorum .Et yemeklerine,Pilavlara,salatalara sık sık kullanıyorum .Bitkisel olan herşeyi seven biri olarak mümkün olduğu kadar doğal ürünlere yönelmek beni mutlu ediyor .
Biraz zerdeçalın faydalarından söz ettikten sonra hemen o çok sevdiğim tarifimi vereceğim.
Zerdeçal, zencefigiller ailesine mensup bir bitkidir. diğer bilinen adı, hint safranıdır. Özellikle çok iyi bir antioksidan olması nedeni ile, kansere karşı, müthiş bir kalkandır.

ZERDALIN FAYDALARI ;

*Antioksidan etkilidir. Curcuminin antioksidan etkisinin E ve C vitaminlerinden daha güçlü olduğu görülmüştür.
*İltihap giderici bir özelliği vardır.
*Zerdeçal karaciğer için yararlıdır. Karacigeri güçlendirir ve karaciğerden toksinlerin atılmasına yardım eder.
*Solunum yolu enfeksiyonların tedavisinde yararlanılır.
*Curcumin kansere karşı koruma sağlar ve tümör hücrelerinin çoğalmasını engelleyici özelligi vardır.
*Yapılan araştırmalarda cilt kolon,ve gögüs kanseri için faydalı olabileceği görülmüştür.
*Safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarına karşı etkisi zerdeçal yararları arasındadır.
*Deneysel çalışmalarda zerdaçalın kolesterolü azaltıcı etkisi belirlenmiştir.
*Kalp hastalıklarını önleyebileceği yine yapılan araştırma sonuçlarından biridir.
*Zerdeçal kullanımı hazmı kolaylaştırır.
*Sigaranın verdigi zararları önemli ölçüde azaltabileceği yapılan bir çalışmada görülmüştür.
*Haricen deri rahatsızlıklarında yararlıdır.
*Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde zerdeçalın Kistik fibroz tedavisinde önemli fayda sağlayabileceği gösterilmiştir.

ZERDEÇALLI KARNIBAHAR
karnabahar yemeği karnıbahar
1 Adet Orta Boy Karnıbahar
150 gr tereyağ
1 Su Bardağına Yakın Un
6 Su Bardağı Süt
1 Su Bardağı Kaşar Peyniri Rendesi
Tuz
1 çay kaşığı zerdeçal
Karnabaharı tuzlu suda haşlayın.Soğuduktan sonra küçük parçalara ayırın.Başka bir tencerede tereyağı eritip,un ile kavurun. Un sararınca yavaş yavaş sütü,zerdeçalı ve tuzu ekleyin.Sosun içine karnabahar çiçeklerini alıp,karıştırın.Yağlanmış fırın tepsisine dökün.Üzerine kaşar peyniri rendesini serpin.Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından alıp servis yapın.
 AFİYET OLSUN :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder