Günün Özlü Sözü

27 Temmuz 2011 Çarşamba

Mesleğinizde başarılı olabilmenin 10 altın kuralı


HERKESİN YAPTIĞINI YAPMAYIN İş hayatının bence en birinci kuralı budur. Herkesin yaptığını yaparsanız para kazanamazsınız. O nedenle farklı olmak iş hayatınızın en önemli felsefesi olmalıdır. Bunun için de müşterilerinizi çok iyi tanımanız gerekir. İş yaşamında amacınız, müşterilerinizin isteyebileceği ama hiçbir rakibin henüz sunamadığı bir ürün, bir hizmet, bir teslimat şekli, bir ödeme modeli, bir kullanım tarzı, bir dağıtım yöntemi, velhasıl sizi rekabetten farklılaştıracak bir şeyler sunmalınız. Aksi halde müşteri, birbirine benzeyen şirketler arasında en ucuz satanı tercih eder.

AŞK YOKSA BAŞARI ŞANSI DÜŞER
İşini sevmek, iş başarısının en önemli ön şartlarından biridir.


HER İŞTE PAZARLAMA ÖN PLANDADIR
Bir yerlerden sermaye bulup dükkân açtınız ve oturup müşterilerin gelmesini beklemeye başladınız. Üstelik mevcut rakiplerden bariz bir farklılığınız da yok. İşte bu durumda çok beklersiniz.Bu devirde kimse ayağınıza gelmeyeceği gibi ,siz müşterilerinize karşı atılımda bulunmazsanız ,hem müşterileriniz kaçar,hemde dükkanınız sinek avlar.


NAKİT VE MALİYETE HÂKİM OLUN
Nakit kraldır. Sizi çıkaracak olan da batıracak olan da nakittir. O nedenle nakit yönetimi konusu başarılı bir iş adamının en önemli önceliklerinden biri olmak zorundadır. 


EN İYİ ELEMANLARLA ÇALIŞIN
Vasıflı ,konsunda deneyim sahibi eleman çalıştırmak size her zaman kazanç sağlar.Size ve işletmenize kazandıracaklarını bir düşünün ,bence değer...

GEZEN HİÇBİR ZAMAN AÇ KALMAZ!Eski alışkanlıklarınızdan kurtulun. “Dükkân aç müşteri bekle” devri tarih öncesinde kaldı. Artık müşterilerinizle çok daha yakın temas içinde olmanız lazım. Müşterilerinizin davranış değişikliklerini herkesten önce anlamaya çalışın ve buna göre işinizde farklılıklar yapın. Müşterinizi tanımak elinizdeki en önemli rekabet silahıdır, bunu hiç unutmayın.Sürekli arayıp sorun ,nabız yoklayın ,onlarla ilgilenin.İnanın müşterilerinizle ilgilenmek onları iyi hissettirecektir ve size yönlenmesini sağlayacaktır.

ÇALIŞANINIZA İNSAN GİBİ DAVRANIN

Çalışanınızın yapmadığı yada yapamadığı birşey için kırıcı olmayın ,yapması için bir kez daha şans verin ve yapamama durumunu mutlaka ondan dinleyin,mutlaka haklı bir açıklaması olacaktır.
Motive etmek gerekiyorsa mutlaka edin.Başardığı birşey için ödüllendirin.İnanın yarın sabah işe daha heyecan ve keyifle gelecektir.
Gerçekleri görün ve ona göre teraziyi tartın .

KENDİNİZİ SÜREKLİ GELİŞTİRİN
Değişime gelişime ayak urdurmak çok zor.Bu hıza ayak uydurmak için mutlaka alanınızdaki yenilikleri takip edin.Yeniliklere yeni düşerseniz ,işinize yenik düşmüş olursunuz.Gözlerinizi dört açın ve etrafı takip edin.

GEREKTİĞİNDE PİYASAYI TERK EDİNBaktınız işiniz ne yaparsanız yapın iyi gitmiyor. Piyasada rakip sayısı zıvanadan çıkmış durumda ve fiyatlar yerlerde sürünüyor. Vadeler uzamış tahsilât zorlaşmış. Durum hemen hemen herkes için benzer. Bakıyorsunuz işin geleceği de kalmamış. O zaman bu sektörden çıkmanın zamanı geldi deme becerisini gösterebilmelisiniz.Piyasaları iyi inceleyin, gerektiğinde işinizi terk edin ve yeni ekmek alanları neredeyse gidip orada iş kurun.

STRATEJİSİZ İŞ YAPMAYIN

Strateji yapmak demek, bir sonraki yıl veya önümüzdeki iki yıl hangi faaliyetler üzerine odaklanarak ve hangi yeni pazarlama ve ürün geliştirme işlerine girerek işinizi büyüteceğinizin planlamasını yapmak demek. Yani kendinize geleceğe yönelik bir yol haritası çıkarmak demek. Bunun için şirketinizde kaç kişi çalışıyorsa onları bir toplantıya çağırın, gerekirse kafası çalışan bilgili yönetici veya iş adamı arkadaşlarınızı da davet edip strateji geliştirme amaçlı bir beyin fırtınası yapın.Önünüzü görmekte ve geleceğe yönelik plan yapmakta size yardımcı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder